Lottas kök

Det är väl bara att diska - eller?

Utan att kanske ha tänkt särskilt mycket på det är du ändå säkert medveten om att det är olika faktorer som spelar in när du eller din diskmaskin diskar. Tiden, de kemiska ämnena och deras processer samt fysikaliska krafter såsom mekanik och temperatur har alla en betydelse för diskresultatet. Om du diskar för hand eller i maskin spelar ingen roll - det finns hållbara lösningar för båda metoderna. Ett ekologiskt val.

Vad är viktigt när vi diskar?

Hygien - Disken ska bli ren och få en för ögat tilltalande yta. Inga matrester får finnas kvar och ge näring till mikroorganismer som kan göra oss illamående eller sjuka. En ren disk skall inte heller attrahera insekter som kan sprida oönskade bakterier eller sjukdomar.
Skonsamt för disken - Diskmedlet får inte vara orsak till slitage på disken eller diskmaskinen.
Miljöpåverkan - Ingen rengöring (disk, städ, tvätt) är helt neutral ur miljösynpunkt. Men om man är mån om miljön så skall man använda produkter som så lite som möjligt påverkar vatten och markytor, och som dessutom håller nere energiförbrukningen.
Det är inte längre en ”dödssynd” att använda diskmaskinen. Dagens diskmaskiner är energieffektiva och förbrukar lite vatten.

Vanliga frågor om disken

Varför blir disken inte helt ren när jag har diskat den i min diskmaskin och använt ett miljövänligt diskmedel?
Varför måste diskmedlet förvaras oåtkomligt för barn?
Varför glänser inte disken trots att jag använder spolglans?

Låt oss förklara...

Kemi - För att kunna sätta igång en diskprocess behövs ytaktiva ämnen. I vanliga fall handlar det om tensider i tvål (vid tvätt) som är gjort av…. Men dessa tensider är inte lämpliga för disk eftersom de bildar så kallad kalktvål, som efterlämnar en fet hinna av kalk på disken. Tidigare användes därför soda som är en tillförlitlig fetnedbrytare, men den är ytterst skadlig för både hud och slemhinnor.

För att få ett bra diskresultat och samtidigt klara miljökraven används i SODASANs ekologiska diskmedel därför istället sockertensider (som utvinns ur potatis, majs, rörsocker, sockerbeta och vegetabiliska oljor) och fettalkoholsulfater (FAS, som oftast utvinns ur kokosfett). Nackdelen med FAS är att nedbrytningen i vattnet sker långsammare än med tvål.

Miljö - För att påverka miljön så lite som möjligt är det viktigt att diskmedlet doseras rätt. Överdosera inte. Se också till att fylla diskmaskinen ordentligt innan den körs igång. Kör den inte halvfull. Precis som när man diskar för hand, får man ett bättre resultat om man skrapar av matresterna och sköljer av det värsta med kallt vatten innan man stoppar ner det i diskmaskinen. På så sätt kan man köra ett kortare diskprogram och ändå få ett skinande rent resultat. SODASANs ekologiska diskmedel är snällt mot både vår hälsa och miljön.

Hygien – Fördelen med diskmaskinen är att vattnet värms upp till höga temperaturer och diskmedlet är mer alkaliskt än handdiskmedlet. Diskar man för hand bör man regelbundet byta diskborsten. Och diskar man med en svamp eller trasa så skall man inte använda dessa till något annat än disk. Använd en separat svamp eller trasa för att torka av eller rengöra köksytor. Använder man disktrasa att diska med så bör den bytas dagligen och tvättas i minst 60°C.

Barn - SODASAN MASKINDISKMEDEL innehåller ämnen som är lätt eller relativt lätt nedbrytbara ämnen. Men de är ändå så kraftiga att de kan skada ett barn om det skulle hamna i lekande händer och därifrån och in i ögon eller i mun. Som med alla andra kemikalier gäller därför strikta regler. Inget barn skall behöva utsättas för risk på grund av en vuxens oaktsamhet!

Maskindisk - Nu för tiden är diskmaskinerna så bra utvecklade att de tar hänsyn till miljöfrågor. Dagens diskmaskiner förbrukar mindre vatten och för att få bästa resultat så rekommenderar SODASAN att man sköljer av disk och bestick i kallt vatten direkt efter användningen för att undvika intorkning av matrester. Vid normalt eller lätt nedsmutsad disk räcker i så fall ett kort diskprogram med ganska låg temperatur (t ex 50° C). Glöm inte bort att rengöra filtret i diskmaskinen med jämna mellanrum. Är det fullt med smuts så är det svårt att få en ren disk så klart.

Tre komponenter som är nödvändiga vid maskindisk

DISKMASKINSALT - Vattnets hårdhetsgrad varierar beroende på var man bor och får sitt vatten ifrån. Information om ditt vattens hårdhetsgrad kan du få av vattenverket i din kommun eller om du har egen brunn genom en vattenanalys.

Mängden kalcium- och magnesiumjoner är de ämnena i vattnet som påverkar vattnets så kallade hårdhetsgrad och som är orsaken till att det bildas en beläggning på disken och diskmaskinen i form av en fet hinna av kalk. Därför har varje diskmaskin en funktion, en inbyggd jonbytare, som kan reglera vattnets hårdhetsgrad i just ditt hushåll. När det hårda vattnet passerar genom behållaren med jonbytaren absorberas kalcium- och magnesiumjonerna i vattnet och natriumjonerna i saltet stöts bort i processen och hamnar i det avhärdade vattnet. För att fungera behöver jonbytaren en så kallad regenerering, en återladdning inom en viss tidsintervall. Det är här som diskmaskinsaltet gör sitt jobb. För att få ett bra diskresultat är det viktigt att använda diskmaskinsalt om ditt vatten behöver det.

Diskmaskinstillverkaren förinställer ofta jonbytaren för en viss uppmjukning av vattnet och för att passa konventionella maskindiskmedel. Därför är det viktigt att själv ställa in jonbytaren så att den arbetar optimalt utifrån just ditt vatten. Läs i diskmaskinens bruksanvisning för rätt inställning. Att inte använda diskmaskinsalt och ha en rätt inställd jonbytare kan förutom ett sämre diskresultat också förkorta livslängden på diskmaskinen.

Vattnet avhärdas med andra ord för att spara pengar och undvika besvär. Ekologiska diskmaskinsalt innehåller inga tillsatser av färgämnen eller ämnen som förändrar smaken för att skilja sig från matlagningssalt.

SODASAN MASKINDISKMEDEL - Finns som pulver och tabletter. Ekologiska maskindiskmedel innehåller inte blekmedlet klor och inga fosfater eller alternativa petrokemiska medel. För att få ett bra resultat är det därför viktigt att man får till en starkt alkalisk miljö i diskmaskinen, för att slippa tensiderna. Detta löser SODASAN genom att använda syrabaserade blekmedel som tar bort färgrester av te och kaffe.

SODASAN SPOLGLANS - Påverkar ytspänningen i vattnet så att det lättare rinner av disken som torkar utan fläckar och gör disken glänsande.

Att använda ett fosfatfritt maskindiskmedel när man har ett vatten med hög hårdhetsgrad kan innebära kalkavlagringar på såväl disk som på delar av diskmaskinen. För att undvika besvär och besvikelser är det därför viktigt att jonbytaren i diskmaskinen verkligen är i drift och har rätt inställning. Jonbytaren innehåller en harts/kåda som samlar upp vattnets kalcium- och magnesiumjoner och i retur avger natriumjoner.

Så här testar du jonbytaren (vattenavhärdaren)

Ställ en tom kopp rättvänd i maskinen och kör igång maskinen utan diskmedel eller spolglans. Efter en kort tid stänger du av diskmaskinen och tar ut koppen som nu är fylld med vatten. Med hjälp av en testremsa som finns att få hos vitvaruhandlaren är det lätt att bestämma hårdhetsgraden: Om jonbytaren fungerar bra förblir alla fyra rutor av testremsan gröna.

Om du får ett annat resultat måste jonbytaren regenereras med diskmaskinsalt. Fyll då på diskmaskinsalt i den avsedda behållaren. Om testremsan efter att denna åtgärd ändå inte visar fyra gröna rutor betyder det att jonbytaren inte fungerar och behöver repareras.

Varför får man då inte detta problem när man diskar med ett konventionellt maskindiskmedel? undrar du nu. Jo, det beror på att vanliga maskindiskmedel innehåller upp till 35 % fosfat eller ämnen som ersätter fosfater för att förhindra kalkavlagringar på disken och diskmaskinen. Det märks därför inte att jonbytaren inte fungerar som den skall. Men det innebär att miljöpåverkan blir så mycket större. Kalkavlagringar är inte ett problem som beror på diskmedlet utan på jonbytarens funktionsduglighet.

Minsta ordervärde

Lägsta order som vi kan hantera är 200 kr. Men SODASAN kan du även handla hos exempelvis

Apotea.se 

De levererar dessutom fraktfritt.

Betalsätt

    

Frakt 59 kr

DHL

OBS!

TA ALLTID MED DIG LEGITIMATION NÄR DU HÄMTAR DITT PAKET!

Leveransadress

Hej käre kund! Kanske vill du få ditt paket skickat till en DHL Service Point som inte ligger närmast din bostad men nära din arbetsplats till exempel. Du kan lätt hitta ett utdelningsställe som passar dig bäst genom att klicka på länken längst ner. Skriv i rutan "Extra meddelande till butiken" vart vi ska skicka dina beställda varor.

Klicka på länken för att få upp alla DHL Service Point: 

http://locator.dpst.dhl.com/Partners/ DHL2/SearchForm_sv-SE.aspx?Country=SE

Våra förpackningar återvinns

Förpacknings & Tidningsinsamlingen

Ge bort ett presentkort

Presentkort

Tvättmedlet för dig som tränar

Nyhet för alla sportaktiva