Bra MiljövalAtt tillverka textilier kräver stora resurser i form av fiberråvara, färger, kemikalier, vatten och energi. Textilierna ska genomgå många processteg på vägen till färdig produkt och många av dessa kan vara mycket miljöbelastande om de inte utförs på rätt sätt. Det gör att farliga ämnen kan gå ut orenat med avloppsvattnet eller med luften och skada den omgivande miljön. Hälsan kan äventyras för de som arbetar i fabriker i länder med dåliga arbetsförhållanden.

Märkningen Bra Miljöval säkerställer att kläder och textilier tillverkas på ett schysst sätt. Nytillverkade produkter hamnar i kategorin Fiber och Beredning. Här ställer vi krav både på fiberinnehållet och på processerna som följer. Till exempel kan det handla om tvättning, färgning, tryckning eller att ett tyg blivit behandlat för att kännas mjukare eller vara skrynkelfritt. Även om mindre miljöbelastande kemikalier har använts måste avloppsvattnet renas. Dessutom ställs krav på arbetsförhållanden och att man ska kunna leva på sin lön.

I dagsläget finns inte så många kläder och textilier med oberoende miljömärkningar där krav har ställts längs hela textilkedjan, men du som konsument kan genom att efterfråga detta bidra till att utbudet växer. Företag som väljer att miljömärka sina produkter blir föregångare som visar med tydlighet att man värnar om både miljön och hälsan hos sina kunder.

Att återanvända och göra om kläder är också bra för miljön. Därför finns även märkningen Bra Miljöval Second hand och Bra Miljöval Re-design.

Re-designade produkter kan skapas av återanvänt material och produktionsspill. Det finns också möjlighet att komplettera med nytt material som är miljömärkt. Om man till exempel väljer att trycka på produkten eller göra någon annan behandling måste färger, kemikalier och processer uppfylla kraven i kriterierna.

Kriterierna för Bra Miljöval Textil

Bra Miljöval för textila produkter omfattar följande kategorier:

  • Fiber och Beredning
  • Second hand
  • Re-design
  • Re-design med Beredning

För textila produkter kompletteras logotypen för Bra Miljöval med en fylld cirkel för fiberinnehållet respektive beredning.

De godkända och hållbara fibrerna delas in i två klasser (I &II) och markeras med procent i cirkeln. Exempelvis är ekologisk bomull klass I och bomull från Better Cotton Initiative klass II.

Polyester från ny råvara accepteras inte i konsumentprodukter, men max 30 % har godkänts för industritvättade produkter som kan bestå av textilier för sjukvården, hotell etc. Dessa textilier tvättas ofta och genom att ha lite polyesterinblandning håller de längre vilket gör att nya textilier inte behöver köpas in. Den nya samt återvunna polyestern godkänns för klass II.

Cirkeln för Beredning är indelad i tre delar och representerar tre områden i produktionskedjan: den första delen symboliserar förbehandlingen då textilen ska bli ren, den andra där eventuell färg tillsätts och den tredje ska visa efterbehandlingarna. Här kan också klassificering i I och II bli aktuell, men fortfarande uppfylls kraven för att kunna anses som en mindre miljöbelastande produkt och därmed bli miljömärkt.

Mer detaljerad information om bland annat kraven i kriterierna och hur produkter med Bra Miljöval ska märkas hittar ni på www.naturskyddsforeningen.se/bra-miljoval

Minsta ordervärde

Lägsta order som vi kan hantera är 200 kr. Men SODASAN kan du även handla hos exempelvis

Apotea.se 

De levererar dessutom fraktfritt.

Betalsätt

    

Frakt 59 kr

DHL

OBS!

TA ALLTID MED DIG LEGITIMATION NÄR DU HÄMTAR DITT PAKET!

Leveransadress

Hej käre kund! Kanske vill du få ditt paket skickat till en DHL Service Point som inte ligger närmast din bostad men nära din arbetsplats till exempel. Du kan lätt hitta ett utdelningsställe som passar dig bäst genom att klicka på länken längst ner. Skriv i rutan "Extra meddelande till butiken" vart vi ska skicka dina beställda varor.

Klicka på länken för att få upp alla DHL Service Point: 

http://locator.dpst.dhl.com/Partners/ DHL2/SearchForm_sv-SE.aspx?Country=SE

Våra förpackningar återvinns

Förpacknings & Tidningsinsamlingen

Ge bort ett presentkort

Presentkort

Tvättmedlet för dig som tränar

Nyhet för alla sportaktiva