Kokosnot och sockerrorVad menar vi med ekologiskt?

Och vad menar egentligen producenten när han skriver att produkterna är ekologiska? Hur kan exempelvis ett rengöringsmedel vara ekologiskt, undrar du kanske? Betyder det att alla råvaror har odlats enligt EU-direktiven för ekologiskt jordbruk? Vi undrade själva hur SODASAN fick sina certifieringar och kan kalla sina produkter för ekologiska.

A. Skillnaden mellan KRAV för mat och EKOLOGISKT för tvätt-, rengörings- och diskmedel samt tvålar och rumsdofter

Till skillnad från konventionella tvättmedel kommer råvarorna i SODASANs produkter från växtriket. Inga syntetiska ämnen har använts och råvarorna kommer från växter som odlats utan att gödslas med syntetiska ämnen. En viktig fråga är också bekämpningsmedel som många lantbrukare behöver för att få lönsamma skördar. SODASAN köper bara från odlare som inte besprutar sina växter med syntetiska, genmodifierade och/eller giftiga bekämpningsmedel.

Kommer alla råvaror från ekologiskt jordbruk då? Nej och svaret är rätt enkelt: få skulle nämligen vara beredda att betala priset! En annan faktor som också spelar roll är att det inte finns tillräckligt många jordbrukare som odlar ekologiskt, så att producenterna kan köpa råvaror till ett rimligt pris. SODASAN kan även köpa råvaror från producenter som odlar ekologiskt, men som inte har haft möjlighet att ta sig igenom en certifiering. Det är ju också en ekonomisk fråga. Är man en "liten bonde" så skulle det kanske bli för kostsamt.

För att vara helt ärlig: När du står i butiken och ser att en ekologiskt odlad gurka eller paprika är minst 4 gånger dyrare än en konventionellt odlad svensk gurka eller holländsk paprika, har det då inte hänt att du valt den konventionellt odlade?

Med andra ord: Det är kunderna som styr vad producenterna tillverkar.

B. Ekologiskt - hur då?

Redan från starten för över 30 år sedan skiljde SODASAN sig från mängden genom sitt engagemang för att odlare och alla som arbetar i företagen som levererar till SODASAN skall ha schyssta arbetsvillkor. Detta kallas för Fair Trade. Kontrollerna att det verkligen är så, är regelbundna och uppgiften tas på stort allvar. Varken människor eller djur får råka illa ut. Inte heller ekosystemet de lever i. Det här är en djupt etisk och moralisk fråga som alla bör ta ställning till och SODASAN håller lika hårt fast vid denna policy nu som då.

C. Ekologiskt - hoppas verkligen det!

En tredje aspekt som skiljer SODASAN från konventionella tillverkare är att de vill visa tydlighet och transparens i sina innehållsförteckningar. Kunden får veta vad den handlar. Därför har vi på RELFIE lagt ner mycket tid på att ge kunderna möjligheten att få den informationen på vår hemsida.

D. Tänka ekonomiskt - handla etiskt 

SODASAN ingår i en växande grupp av företag som ställer sin verksamhet i ett större sammanhang och ställer sig frågan: Hur kan vi producera produkter som är till människans och miljöns fördel och samtidigt vara konkurrenskraftiga och lönsamma? De arbetar gränsöverskridande ihop och stödjer varandra med kunskap så att de kan fokusera på långsiktiga mål. Det handlar helt enkelt om att kämpa för en bättre, rättvisare värld.

Minsta ordervärde

Lägsta order som vi kan hantera är 200 kr. Men SODASAN kan du även handla hos exempelvis

Apotea.se 

De levererar dessutom fraktfritt.

Betalsätt

    

Frakt 59 kr

DHL

OBS!

TA ALLTID MED DIG LEGITIMATION NÄR DU HÄMTAR DITT PAKET!

Leveransadress

Hej käre kund! Kanske vill du få ditt paket skickat till en DHL Service Point som inte ligger närmast din bostad men nära din arbetsplats till exempel. Du kan lätt hitta ett utdelningsställe som passar dig bäst genom att klicka på länken längst ner. Skriv i rutan "Extra meddelande till butiken" vart vi ska skicka dina beställda varor.

Klicka på länken för att få upp alla DHL Service Point: 

http://locator.dpst.dhl.com/Partners/ DHL2/SearchForm_sv-SE.aspx?Country=SE

Våra förpackningar återvinns

Förpacknings & Tidningsinsamlingen

Ge bort ett presentkort

Presentkort

Tvättmedlet för dig som tränar

Nyhet för alla sportaktiva