Redo för vardagens insatser med FEUERWEAR!

Fakta om riskämnen i samband med brandslangstyget

Väskor, fodral och accessoarer från FEUERWEAR tillverkas av återvunnen brandslang

De har dragits genom lera och rasbranter, de har utsatts för hög värme, ridit ut eldstormar och transporterat mängder med vatten. Efter oftast mycket lång drifttid så bestämmer brandstationscheferna sig för att byta ut slangarna och lämnar de då till soptippen. Men tyska företaget FEUERWEAR i Köln har hittat ett sätt att återanvända dessa tåliga starka tyger. De samlar in slangarna och tillverkar unika väskor och accessoarer.

Det som tidigare har hjälpt till att rädda liv och egendom får nu ett nytt liv och skonar på så sätt miljön från ännu mer utsläpp och resursförbrukning. Men i samband med återanvändningen uppstår frågan huruvida materialet bär på partiklar och kemikalier som kan skada hälsan. Det är en relevant fråga som här får sitt svar.

Vad passerar i en brandslang?

Insidan av brandslangen består av en gummibeläggning. Det är över den ytan som släckvattnet pressas i stor hastighet genom slangen. Olika ämnen tillsätts i vattnet i brandbilens tank. Det handlar om syntetiska kolvätetensider, som används för att släckvattnet skall få en reducerad ytspänning, C6-Telomere som ingår i AFFF-skummedel och gelbildare som ytterligare bidrar till en förhöjd släckeffekt. C6-Telomere är oftast perfluoralkylbetaine (CAS 34455-29-3) som har använts sedan 30 år tillbaka och som utesluter hälsofarliga effekter eftersom nedbrytningen inte genererar giftiga ämnen. Och forskare har tagit massor med blodprover för att undersöka en långsiktig negativ effekt av brandmännens hälsa. De andra tillsatserna som gör så att släckvattnet skummar är proteinskummedel, fluorproteinskummedel FPS och ett beläggbildande fluorskummedel FFFP. Alla dessa ämnen deklareras som icke hälsofarliga. Om det inte var så, så skulle varenda insats från brandkåren resultera i en kontaminering av grundvattnet.

Vad finns på utsidan av använda brandslangar?

Utsidan på en brandslang består av ett mycket tätt vävt tyg. När brandslangen är i bruk så berör den alla varianter av gatubeläggningar och kommer i kontakt med släckvattnet, aska, sot, lera och smuts. Därför ingår det i en brandmans arbete att vårda brandslangarna. Efter varje insats tvättas brandslangarna grundligt med hjälp av en specialmaskin. Därefter prövas slangen genom att den pumpas upp för att kontrollera tätheten. Under denna arbetsgång rengörs den inre ytan i slangen på ett mycket effektivt sätt. Därefter torkas slangarna och förbereds för nästa insats.

Hur klassificerar brandmännen sina brandslangar?

Det finns inga regler för hur brandmännen skall hantera brandslangarna. Detta innebär att de generellt inte klassificeras som farlig gods. Hälsomyndigheten registrerar inte brandslangar eftersom de inte medför någon hälsorisk överhuvudtaget.

Vad gör FEUERWEAR med de insamlade brandslangarna?

När brandslangarna har kommit till FEUERWEARS industrianläggning genomförs en första granskning och utsortering. Därefter skräddarsys slangarna och tvättas i stora professionella tvättmaskiner, där de tvättas med ekologiskt nedbrytbara tvättmedel. Varenda tygbit tvättas på båda sidor. Inga kemiska rengöringsmedel eller kemiska färgämnen tillsätts. Först efter en noggrann granskning och rengöring hamnar tygerna på avdelningarna som syr FEUERWEAR väskor, fodral och accessoarer.

Curriculum vitae av brandslangen...redo för vardagens insatser!

Curriculum vitae

Unik axelväska gjord av återvunnen brandslang. Passar laptop och MacBook upp till 17" - med ett praktiskt...
1 995 SEK
Art nr. FWTS17R
Unik axelväska gjord av återvunnen brandslang. Passar laptop och MacBook upp till 17" - med ett praktiskt...
1 995 SEK
Art nr. FWTS17S

Minsta ordervärde

Lägsta order som vi kan hantera är 200 kr. Men SODASAN kan du även handla hos exempelvis

Apotea.se eller Bodystore.com

De levererar dessutom fraktfritt.

Betalsätt

    

Frakt 59 kr

DHL

OBS!

TA ALLTID MED DIG LEGITIMATION NÄR DU HÄMTAR DITT PAKET!

Leveransadress

Hej käre kund! Kanske vill du få ditt paket skickat till en DHL Service Point som inte ligger närmast din bostad men nära din arbetsplats till exempel. Du kan lätt hitta ett utdelningsställe som passar dig bäst genom att klicka på länken längst ner. Skriv i rutan "Extra meddelande till butiken" vart vi ska skicka dina beställda varor.

Klicka på länken för att få upp alla DHL Service Point: 

http://locator.dpst.dhl.com/Partners/ DHL2/SearchForm_sv-SE.aspx?Country=SE

Våra förpackningar återvinns

Förpacknings & Tidningsinsamlingen

Ge bort ett presentkort

Presentkort

Tvättmedlet för dig som tränar

Nyhet för alla sportaktiva