Blogg RSS för Blogg

Sida 1 av 3. Visar 5 av 14 poster.
[ Föregående ] (1) 2 3 [ Nästa ]

Energikällor - för att bedriva en fabrik behövs det energi

Datum: 2015-10-28 16:02
Författare: Eva Niklaus

Vinden blåser vart den vill – och vad vill vi? VINDGAS – är svaret

Jürgen Hack, SODASANs ägare, som i över 30 år har ägnat sitt yrkesliv åt att utveckla och tillverka ekologiska produkter, som vi med gott samvete kan använda för att hålla våra händer, kroppar, kläder och hem rena, utan att ihålligt och negativt påverka vattenmiljöerna, visar upp ett certifikat som han är stolt över.

För honom är det även viktigt, vilka energikällor som används för att bedriva den mångfaldiga och komplexa verksamheten i fabriken.

SODASAN har skrivit ett kontrakt med Greenpeace. Det garanterar att energikällan inte längre är konventionell naturgas, utan så kallad vindgas.

Så här går det till: Befintliga vindkraftverk i norra Tyskland producerar enorma mängder av elenergi som inte kan användas till fullo. Med hjälp av elektrolys delas vatten i syre och väte. Det är vätgasen i gasledningarna som ersätter den fossila naturgasen, som oftast härstammar från massdjurhållning och intensivt lantbruk. El ur vindkraft kan inte direkt lagras. Men vindgas är lagringsbar och därmed kan den jämt förbrukas året runt.

Vätgas som i detta sammanhang kallas för vindgas är färglös, luktfri, mycket energirik och CO2-neutral.

Det är viktigt att tänka  på alla aspekter när det gäller tillverkning och förbrukning - hur det påverkar miljön. Hälsningar, Eva

Certifikat VINDGAS


Solen bleker

Datum: 2015-09-08 09:49
Författare: Pernilla Wikström

Solen blekerSolen bjuder inte bara på värme och energi. Den är faktiskt ett bra blekmedel också. Förr lät man vittvätten hänga ute, så gjorde solen jobbet. Jag älskar att få hänga tvätten ute, men blåsten gör att jag tror tvättställningen skulle flyga iväg om jag lät lakan hänga för blekning en sommar.

Jag har fina gamla ärvda lakan blandat med fynd från second hand. Och många har gulnat med tiden och efter flitigt användande. Jag har i helgen haft operation "blek lakanen fina igen". De har fått ligga i en spann glödhett vatten blandat med några skopor Sodasan Blekmedel & Fläcksalt över natten. Sedan har jag tvättat dem och oj vad fina de har blivit. Som nya! Även lakan som jag hade gett upp hoppet om och som skulle få ett liv som trasor, återfick sin forna glans. Så även om jag "överförbrukade" lite blekmedel, så har jag besparat miljön tänker jag, eftersom jag inte längre behöver köpa nya lakan. De gamla håller än! Och att återanvända är bästa medicinen för miljön.Blekmedel & Fläcksalt

Så har du lakan, kökshanddukar och annan vit tvätt som behöver lite hjälp för att återfå sin vithet så kan jag varmt rekommendera Sodasan Blekmedel & Fläcksalt.

Faktum är att även färgade textilier kan fräschas upp ordentligt och återfå sina klara fina färger med hjälp av Sodasan Blekmedel & Fläcksalt. Kontrollera bara att de är färgäkta först.

För endast 51 kronor kan du ge många textilier nytt liv!

Ha en riktigt bra dag!
önskar Pernilla på Relfie


Dröm och verklighet

Datum: 2015-07-24 22:43
Författare: Eva Niklaus

Tankar om dröm och verklighet

”Det var sommar, det var guld och gröna skogar” - sjunger Hasse Andersson. Personligen lutar jag mer mot det klassiska hållet och kan lyssna på ”La Symphonie Pastorale” av Ludwig van Beethoven. Det spelar ingen roll vilken musik vi gillar. Viktigt är att vi tar oss tid att lugna ner oss och lyssna. 

Drömmen är som livet i ägget. Drömmen som växer fram till en verklighet och väntar på att kläckas. Först är den liten, nästan osynlig. Men den andas och växer. Vår dröm med Relfie som blir verklighet är att erbjuda bra varor med hänsyn till hälsan och miljön. Många som driver företag går med oss i samma anda. Allt mer kommer våra drömmar att bli en gemensam realitet: att konsumenter medvetet väljer sina varor, handlare som erbjuder dessa varor och producenter som tillverkar varor som konsumenter vill ha. Alla har inte bara sina pengar som mått utan tänker på hur alla påverkar alla och allt.

Att driva ett företag förutsätter att vi ”gör allt för att lyckas”. Jag undrar då och då vad det innebär ”att göra allt”. Vad menar vi med orden ”att lyckas”? Det är då mina tankar går till våra konsumenter. Det handlar inte i första hand om vad jag personligen lyckas med. Det som är viktigt för mig är vad våra konsumenter upplever, hur de mår och varför de en vacker dag bestämmer sig att handla våra produkter. Är det slumpen som avgör det? Eller en övertygelse? Eller nyfikenhet? Jag skulle gärna få svar på frågan. Kommer någon att svara? Min vän Klaudia Wanner som bor i vackra staden Wien sysselsätter sig bland annat med att teckna serieteckningar. Jag fick denna lilla berättelse som passar bra till temat jag valde idag: Dröm & verklighet.

                    En varm hälsning till er! Eva, schweizaren som älskar att bo i Sverige Drop of heart

 

             Realitet med Klaudia Wanner

 


När livet vänder tillbaka...

Datum: 2015-06-25 12:49
Författare: Pernilla Wikström

Nu har jag legat döförkyld med hela paketet; ni vet feber, ont i halsen, snuva. Ett par dagar där hela systemet var shut down. Och även om jag har en fantastisk man och underbara barn så märks det ändå när jag inte är på topp, så att säga. Inte för att vi har ett hem i tipp topp ordning och städat jämt, det har man inte som barnfamilj med heltidsjobb och en kreativ lust som får gå före måsten…

Men hemmet liksom ändrar karaktär. Det blir lite lättare berg av disk som blir stående, berg som jag är en bidragande orsak till, eftersom jag inte orkar ställa ner disken i diskmaskinen när huvudet dunkar vilt av feber. Tvätthögen växer, och inte bara i tvättkorgen… Hos oss hittar man kläder i stort sett i alla rum tror jag. För att inte nämna alla dessa tusen saker som har ben och hamnar på alla andra platser utom på sin plats.

Men idag vände livet åter och livslust och kraft kravlade sig sakta men säkert tillbaka in i kroppen igen. Mitt första friskhetstecken är att jag börjar plocka och städa. Men inte för att det ser bedrövligt ut och någon måste göra det, utan för att jag får lust. Det känns lustfyllt att städa och plocka. Jag gör det i maklig takt, för jag är ju fortfarande lite darrig och yr. Också tar jag mig tid att städa och fixa till sådant som jag normalt inte tar mig tid till, så ofta. Jag får upp ögonen för områden som behöver lite extra kärlek, för att få skina igen. Det kan handla om att gå över våra spegeldörrar och fånga upp allt damm som lagt sig så fint på alla horisontella ytor. Eller så putsar jag rent några element, eftersom vi har den där gamla modellen med en massa yta att torka. Jag väljer ett litet lagom projekt när man precis börjat fungera som människa igen.

Det är inte alltid som det är luftfyllt att städa. Eller rättare sagt så är det sällan som det är lustfyllt att städa. Ofta kan det bli storstädning när vi har gäster på väg. Och då blir det i ett hysteriskt tempo. Men fint blir det och vi brukar säga att det är tur att vi får gäster då och då så att vi får fräschat upp hemmet lite extra. På grund av allmän tidsbrist så är vardagsstädningen mer ett nödvändigt ont. Jag plockar, städar och tvättar, men önskar att jag istället kunde vara ute med barnen, påtat i trädgården eller hittat på något annat kul.

Men faktum är att de naturliga råvarorna i Sodasans produkter påverkar mig positivt. De doftar naturligt fint och det har en harmonisk inverkan på mig. Kanske för att det är så enkelt att naturen faktiskt är läkande för människan. Så trots att jag tittar ut genom fönstret och ser barnen leka utanför, så kan jag ändå känna ett lugn i mig. Bra i dessa stressade tider, med en del måsten man har svårt att komma ifrån…

Hej svejs!

Pernilla


Sättet att tvätta speglar tidens anda

Datum: 2015-05-13 09:28
Författare: Eva Niklaus

Tvättmedel och tvättmaskin - Sättet att tvätta speglar tidens anda

Hans RoslingHans Rosling, professor i internationell hälsa vid Karolinska institutet, fick mig att lyssna noga när jag hörde hans berättelse om tvättmaskinens uppkomst:          

 ”I was only four years old when I saw my mother loading a washing machine for the very first time in her life. That was a great day for my mother. My parents had been saving money for years to be able to buy that machine. And the day when it was going to be used even grandma was invited to see the machine. Grandma was even more excited. Throughout her life she had been heating water with firewood, and she had hand washed laundry for seven children, and now she was going to watch electricity do that work. My mother carefully opened the door, and she loaded the laundry into the machine… like this … and then, when she closed the door, grandma said: “No, no, no… let me push the button!” And grandma pushed the button. She said: “Hoah!  Fantastic! I want to see this! Give me a chair! I want to see it!” And she sat down in front of the machine, and she watched the entire washing programme. She was mesmerized. To my grandmother the washing machine was a miracle. --- 

Se hela hans berättelse på TED:

http://www.ted.com/talks/hans_rosling_and_the_magic_washing_machine?language=sv

Året var 1952.    

Sedan dess har vi tvättat och tvättat och tvättat. Och klädskåpet har fått mer på sina hyllor än någonsin. Det har ju blivit bekvämt att hantera tvätten. Bara in med den i trumman, stäng luckan, i med tvättmedlet i tvättmedelsfacket, och

PUSH the BUTTON

Kom ihåg hur det var. Och hur vi har det nu 2015.

TvättmadamNu har vi nya utmaningar att ta itu med. Det är underbart med en teknik som gör det lätt för oss att ägna tiden åt smartare saker än att utföra monotont arbete som sliter på kroppen. Om ”tvättmadammerna” och tvätterskor kunde berätta idag vad de hade för arbetsdagar skulle vi inte tro hur tufft det har varit.

Om du har möjlighet att göra en liten resa rekommenderar vi att besöka Hagalunds tvätterimuseum som är ett arbetslivsmuseum som ligger vid Masmovägen 20-22 intill Albysjöns strand i Vårby, Huddinge kommun. Se http://www.tvatterimuseet.se/

Det andra hjälpmedlet som har uppfunnits och som professor Hans Rosling inte nämnde är -

TVÄTTMEDEL

Också bakom detta ’vita magiska pulver’ står mycket kunskap. Det som ’glömdes bort’ av civilingenjörer och kemister är att tänka på vad som händer efter tvätten när smutsvattnet lämnar tvättmaskinen och ’försvinner i intet’.  Jo, vad händer då?

Det tar reningsverket hand om.  För den som vill få en inblick i denna värld rekommenderas att läsa på http://sv.wikipedia.org/wiki/Reningsverk eller göra ett studiebesök på närmaste reningsverk.

Det är nämligen så att ’på något sätt’ måste kemikalierna tas hand om, inte sant? De måste brytas ner i vatten och mark. För de stannar inte för all evighet i reningsverket.

Som allt i naturen handlar det om omvandling från ett tillstånd till ett annat. Och allt är en del av en helhet och rör sig i ett kretslopp.

Allt som finns påverkar allt som finns.

Det tänker jag nu när jag skriver dessa rader.

SODASANs team arbetar sedan över trettio år tillbaka med att tillverka tvättmedel som tar hänsyn till denna sanning. Satsningen är för de och för konsumenterna som väljer att handla deras produkter att påverka miljön så liten som möjligt. SODASANS medarbetare på laboratoriet jobbar dag efter dag med att utveckla blandningar som kan användas med bra samvete.

Bara om vi låter bli att tvätta våra kläder blir det noll miljöpåverkan. Men då har vi andra problem som uppstår.

Min kollega Pernilla och jag är båda mödrar. Det är klart att vi bryr oss om hur våra barn kommer att ha det när vi är ”grandmas” och de vill gå ut i naturen med sina barn eller dricka vatten från kranen. Man behöver inte bli mor först – eller pappa för den delen - det räcker att vi blir mer medvetna om kretsloppet vi lever i, den eviga dansen som kallas liv. Drop of Heart - Eva Niklaus

 

 

 


Sida 1 av 3. Visar 5 av 14 poster.
[ Föregående ] (1) 2 3 [ Nästa ]

Minsta ordervärde

Lägsta order som vi kan hantera är 200 kr. Men SODASAN kan du även handla hos exempelvis

Apotea.se eller Bodystore.com

De levererar dessutom fraktfritt.

Betalsätt

    

Frakt 59 kr

DHL

OBS!

TA ALLTID MED DIG LEGITIMATION NÄR DU HÄMTAR DITT PAKET!

Leveransadress

Hej käre kund! Kanske vill du få ditt paket skickat till en DHL Service Point som inte ligger närmast din bostad men nära din arbetsplats till exempel. Du kan lätt hitta ett utdelningsställe som passar dig bäst genom att klicka på länken längst ner. Skriv i rutan "Extra meddelande till butiken" vart vi ska skicka dina beställda varor.

Klicka på länken för att få upp alla DHL Service Point: 

http://locator.dpst.dhl.com/Partners/ DHL2/SearchForm_sv-SE.aspx?Country=SE

Våra förpackningar återvinns

Förpacknings & Tidningsinsamlingen

Ge bort ett presentkort

Presentkort

Tvättmedlet för dig som tränar

Nyhet för alla sportaktiva