Sättet att tvätta speglar tidens anda

Tvättmedel och tvättmaskin - Sättet att tvätta speglar tidens anda

Hans RoslingHans Rosling, professor i internationell hälsa vid Karolinska institutet, fick mig att lyssna noga när jag hörde hans berättelse om tvättmaskinens uppkomst:          

 ”I was only four years old when I saw my mother loading a washing machine for the very first time in her life. That was a great day for my mother. My parents had been saving money for years to be able to buy that machine. And the day when it was going to be used even grandma was invited to see the machine. Grandma was even more excited. Throughout her life she had been heating water with firewood, and she had hand washed laundry for seven children, and now she was going to watch electricity do that work. My mother carefully opened the door, and she loaded the laundry into the machine… like this … and then, when she closed the door, grandma said: “No, no, no… let me push the button!” And grandma pushed the button. She said: “Hoah!  Fantastic! I want to see this! Give me a chair! I want to see it!” And she sat down in front of the machine, and she watched the entire washing programme. She was mesmerized. To my grandmother the washing machine was a miracle. --- 

Se hela hans berättelse på TED:

http://www.ted.com/talks/hans_rosling_and_the_magic_washing_machine?language=sv

Året var 1952.    

Sedan dess har vi tvättat och tvättat och tvättat. Och klädskåpet har fått mer på sina hyllor än någonsin. Det har ju blivit bekvämt att hantera tvätten. Bara in med den i trumman, stäng luckan, i med tvättmedlet i tvättmedelsfacket, och

PUSH the BUTTON

Kom ihåg hur det var. Och hur vi har det nu 2015.

TvättmadamNu har vi nya utmaningar att ta itu med. Det är underbart med en teknik som gör det lätt för oss att ägna tiden åt smartare saker än att utföra monotont arbete som sliter på kroppen. Om ”tvättmadammerna” och tvätterskor kunde berätta idag vad de hade för arbetsdagar skulle vi inte tro hur tufft det har varit.

Om du har möjlighet att göra en liten resa rekommenderar vi att besöka Hagalunds tvätterimuseum som är ett arbetslivsmuseum som ligger vid Masmovägen 20-22 intill Albysjöns strand i Vårby, Huddinge kommun. Se http://www.tvatterimuseet.se/

Det andra hjälpmedlet som har uppfunnits och som professor Hans Rosling inte nämnde är -

TVÄTTMEDEL

Också bakom detta ’vita magiska pulver’ står mycket kunskap. Det som ’glömdes bort’ av civilingenjörer och kemister är att tänka på vad som händer efter tvätten när smutsvattnet lämnar tvättmaskinen och ’försvinner i intet’.  Jo, vad händer då?

Det tar reningsverket hand om.  För den som vill få en inblick i denna värld rekommenderas att läsa på http://sv.wikipedia.org/wiki/Reningsverk eller göra ett studiebesök på närmaste reningsverk.

Det är nämligen så att ’på något sätt’ måste kemikalierna tas hand om, inte sant? De måste brytas ner i vatten och mark. För de stannar inte för all evighet i reningsverket.

Som allt i naturen handlar det om omvandling från ett tillstånd till ett annat. Och allt är en del av en helhet och rör sig i ett kretslopp.

Allt som finns påverkar allt som finns.

Det tänker jag nu när jag skriver dessa rader.

SODASANs team arbetar sedan över trettio år tillbaka med att tillverka tvättmedel som tar hänsyn till denna sanning. Satsningen är för de och för konsumenterna som väljer att handla deras produkter att påverka miljön så liten som möjligt. SODASANS medarbetare på laboratoriet jobbar dag efter dag med att utveckla blandningar som kan användas med bra samvete.

Bara om vi låter bli att tvätta våra kläder blir det noll miljöpåverkan. Men då har vi andra problem som uppstår.

Min kollega Pernilla och jag är båda mödrar. Det är klart att vi bryr oss om hur våra barn kommer att ha det när vi är ”grandmas” och de vill gå ut i naturen med sina barn eller dricka vatten från kranen. Man behöver inte bli mor först – eller pappa för den delen - det räcker att vi blir mer medvetna om kretsloppet vi lever i, den eviga dansen som kallas liv. Drop of Heart - Eva Niklaus

 

 

 

Författare: Eva Niklaus

Skriv en kommentar


Minsta ordervärde

Lägsta order som vi kan hantera är 200 kr. Men SODASAN kan du även handla hos exempelvis

Apotea.se 

De levererar dessutom fraktfritt.

Betalsätt

    

Frakt 59 kr

DHL

OBS!

TA ALLTID MED DIG LEGITIMATION NÄR DU HÄMTAR DITT PAKET!

Leveransadress

Hej käre kund! Kanske vill du få ditt paket skickat till en DHL Service Point som inte ligger närmast din bostad men nära din arbetsplats till exempel. Du kan lätt hitta ett utdelningsställe som passar dig bäst genom att klicka på länken längst ner. Skriv i rutan "Extra meddelande till butiken" vart vi ska skicka dina beställda varor.

Klicka på länken för att få upp alla DHL Service Point: 

http://locator.dpst.dhl.com/Partners/ DHL2/SearchForm_sv-SE.aspx?Country=SE

Våra förpackningar återvinns

Förpacknings & Tidningsinsamlingen

Ge bort ett presentkort

Presentkort

Tvättmedlet för dig som tränar

Nyhet för alla sportaktiva